Bel met AmazoneTours

0 8 5 - 6 2 5 5 9 1 0


Pará - Canal do JaríPará - AltamiraBoa ConstrictorHaven ManausFloraPará - Green LakePará - Rio XinguGeelkop spechtPará - Ilha do AmorPará - Rio XinguPará - Canal do JaríTweetenige luiaardPara - Canal do JaríTamanduaSuperrupsGuaranavruchtVogelspinSimple lifeNeushoorn keverWolaapLeafcutterPiranhaVitoria RegiaDrijvend restaurantReuzenotterPakaAnanasoogstPará - Ilha MexianaSprinkhaanPará - Rio XinguAmazoneHidden lakeReuze aapkikkerHeliconiaLokaal transportPará - Alter do ChãoUrubu communityAmazoneOndergelopen woudTreeclimbingPink dolphinRio TapajósTreeclimbingRiverside communityCocabladBusstationPará - kayapó indianenPalacio da Justicia - ManausOrchideeStinkvogelAfstandenTreeclimbingZwemmende kinderenPará - BelémPará - Canal do JaríOndergelopen woudLokaal vervoerPará - Canal do JaríPorto de Galinhas - JangadaGroene krekelSex in the forestHarige giftige rupsUrubu rivierMeeting of the WatersUrubu rivierCashewvruchtenIguanaCatfishJungle toiletPará - Ilha do MosqueiroPará - Belém


Santarém

Santarém ligt tussen verschillend gekleurde rivieren, die van beide kanten de stad instromen. Een voorbeeld is de 'Pérola do Tapajós' (parel van de Tapajós), met rivierstranden zoals bij Alter do Chão. De stranden langs de rivieren staan bekend als de Caribbean van de Amazone. Santarém is een belangrijke centrumplaats in Pará, ongeveer in het midden tussen Manaus en Belém. Dit westelijk gelegen haven- en handelscentrum biedt veel mogelijkheden dit deel van het Amazonegebied te verkennen. Wie een goede indruk wil krijgen van het Amazonegebied moet serieus overwegen Santarém in het reisschema op te nemen. Deze toeristisch nog nauwelijks ontdekte stad is een bedrijvig handelscentrum in het Amazonegebied aan de Tapajós rivier waar deze in de Amazonerivier overgaat. Eind 19e eeuw kwamen veel Amerikanen naar deze stad, op de vlucht voor de burgeroorlog in de VS. Dankzij de rubbercultuur maakte dit gebied een grote groei door, en toen Henri Ford twee rubberplantages buiten de stad aanlegde volgde een immigrati golf vanuit Amerika.

Hoewel Santarém één van de oudere steden in het Amazone gebied is, is het een echte 'provinciestad' met alle voordelen van dien. De toeristische infrastructuur is goed en mocht de service misschien hier en daar nog wat amateuristische trekjes vertonen, dan worden die foutjes elegant en gracieus opgelost. Santarém ligt in het vroegere gebied van de Tapajós Indianen van wie veel oude cultuur bewaard is gebleven.
Trouwens, alles wat men hier eet en drinkt roept herinneringen op aan de indiaanse keuken.

Santarém kent een duidelijk verschil tussen de droge tijd (juni- november) en de regentijd (december - juni), waarin gemiddeld 188 mm. regen valt. De gemiddelde minimumtemperatuur is 22 graden Celsius en als maximum wordt een temperatuur van 34 graden Celsius opgegeven. Vergeleken met Nederland en België is het hier dus altijd zomer. Langs de straten staan acacia's, manga's (met heerlijke vruchten) en de flamboyant (prachtige bloemtrossen). Ook hier is de meest authentieke manier om de Amazone binnen te dringen het reizen per boot. Elke dag varen schepen van diverse maatschappijen vanuit Belém en Manaus naar Santarém, waarbij men in beide gevallen moet rekenen op 75 uur reistijd. Er zijn cruiseschepen bij die duidelijk voor toeristen zijn bedoeld, maar het is veel boeiender met een gewone lijnboot mee te varen, omdat dan veel meer het echte leven aan en in de Amazone te zien is.
En dat kan 1713 kilometer duren als men de gehele route meevaart van Manaus naar Belém!

SantarémSantarémSantarémSantarém