Logo AmazoneTours

Bel AmazoneTours

0348-484084

Huisje in Canal do JaríTamanduaZonsopkomst Urubu rivierVrouw bereid eten aan de waterkantCanal do JaríOndergelopen woud in de AmazoneBoa Constrictor in de boomVliegende stinkvogels in de AmazoneVaren in Canal do JaríWolaap hangend in de boomOndergelopen woud in de AmazoneSuperrupsFeest in de AmazoneHuis in Canal do JaríAardewerk in BelémAlligator aan de waterkantNeushoorn keverGuaranavruchtHeliconia bloemHidden LakeLokaal vervoer in de AmazoneZwemmende kinderenPassagiersvervoer in de AmazonePaka in de natuurZonsondergang Urubu rivierLeafcutter in de boomFeest in de AmazoneAap in een AmazoneboomVerlaten zandweg in BraziliëTweetenige luiaardSprinkhaanEtende geelkop spechtVervoer per kano in de AmazoneHarige giftige rupsTreeclimbing in de AmazoneCocabladTreeclimbing in de AmazoneGroene krekelAmazonebotenCatfish gevangenIguanaVervoersmiddel op Ilha MexianaKayapó indianenRiverside communityVogelspin in de AmazoneHuis in de Urubu rivierUrubu rivierRoutebord naar Albergue da FlorestaUrubu communityAfstandentabel naar de AmazonePaarse orchideeZwemmende roze dolfijnVarend op de Amazone rivierPalacio da Justiia in ManausDrijvend restaurant in de AmazoneEtende reuzenotterFeest op Ilha do MosqueiroParende dieren in de AmazoneReuze aapkikkerToilet in de AmazoneGreen Lake SantarémAanlegplaats boten in de AmazoneMeeting of the Waters in de AmazoneStrand Ilha do AmorGrootste lelie ter wereld Vitoria RegiaKoeien in de AmazonerivierHuis nabij BelémTreeclimbing in de AmazoneHaven van ManausTractor te water in AltamiraWitte orchideeCanal do JaríCashewvruchtenAnanasoogstTanden van een piranhaVarende boot op Rio Tapajós


Amazone

waar komt Amazone eigenlijk vandaan?

de naam Amazone komt van oorsprong uit de Griekse mythologie en betekent 'vrouwelijke krijgers', ‘amazones’.
De legende wil dat de ‘amazones’ tot een stam behoorden die geen mannen toelieten en een pasgeboren baby van het mannelijk geslacht onmiddellijk doodden. In het Grieks betekent Amazonia ‘zonder borst’: de legende vertelt ook dat de amazones één borst amputeerden om zo beter met de pijl en boog te kunnen omgaan.
Deze legende werd naar Zuid Amerika meegenomen door Spaanse veroveraars, de pionier ontdekkers van de Amazone rivier die, toen ze de vrouwelijke krijgers van Indiaanse afkomst zagen (in tegenstelling tot de Europese vrouwen die alleen huishoudelijke taken hadden) waarlijk geloofden dat ze de amazones uit de legende hadden gevonden.

De mytische Amazone kan eigenlijk alleen in superlatieven worden beschreven.
Het beslaat een gebied van meer dan 7 miljoen vierkante kilometer waarvan 60 procent op Braziliaans grondgebied. Het is het grootste en meest intacte regenwoud ter wereld. Door het Amazone regenwoud stromen meer dan 1.000 rivieren als een drainage systeem, welke 20 procent van het zoete oppervlakte water ter wereld vervoeren.

de Amazone, een universum op zich

het hele gebied in het Amazone Bassin beslaat een oppervlakte van 7 miljoen vierkante kilometer waarvan het bos 5,5 miljoen vierkante kilometer beslaat in negen landen: Brazilië (met 60 procent het grootste gebied binnen de grenzen), Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans Guyana. Staten of departementen in vier landen noemen dit gebied Amazone.
De Amazone vertegenwoordigd meer dan de helft van de overgebleven regenwouden ter wereld en is het grootste en soortrijkste regenwoud ter wereld. Gemeten in oppervlakte zou de Amazone het negende land ter wereld zijn.
Tropische regenwouden zijn het bioom met de meeste levensvormen, tropische regenwouden in de Amerika’s zijn rijker dan die in Azië of Afrika. In het Amazone woud leven meer dan één derde van alle levensvormen op aarde.
De regio is de habitat van ongeveer 2,5 miljoen insectvormen, tienduizenden soorten planten, en min of meer 2000 soorten vogels en zoogdieren. Tot heden zijn tenminste 40.000 planten, 3000 vissen, 1294 vogels, 445 zoogdieren, 427 amfibieën en 378 soorten reptielen wetenschappelijk geclassificeerd. Wetenschappers hebben tussen 96000 en 129000 ongewervelde diersoorten in de Braziliaanse Amazone beschreven!
De diversiteit in plantsoorten is de grootste ter wereld, waarbij sommige experts schatten dat 1 vierkante kilometer 75000 soorten bomen en 150000 soorten planten kan bevatten. Eén op de vijf vogels ter wereld leeft in de regenwouden van de Amazone. Tot heden zijn 438000 plantsoorten geregistreerd met nog veel meer te ontdekken en catalogiseren.

Dit is de long van de aarde. De Amazone rivier, welke de grootste is in oppervlakte ter wereld, heeft zijn stroomgebied door de gehele regio. Er zijn verscheidene reservaten voor autochtone indianen en een groot deel van de Braziliaanse fauna & flora. In het zuidoosten van deze regio zijn bergen en rotsen te vinden en een aantal nationale parken.

een paar feiten

- Een afzonderlijke waterplas in de Amazone kan een grotere variëteit aan vissen bevatten dan in alle rivieren van Europa samen
- Een regenwoud reservaat in Peru heeft meer soorten vogels dan in heel Noord Amerika voorkomen
- Één boom in het woud werd ooit gevonden met 43 verschillende soorten mieren, ongeveer hetzelfde aantal dat voorkomt in totaal Engeland en Ierland
- Het aantal soorten vissen in de Amazone overtreft het aantal in de Atlantische Oceaan
- Één hectare land in de Amazone heeft een grotere diversiteit aan bomen dan in heel Europa

beste tijd om te reizen

de Amazone kent een heet en vochtig klimaat, de gemiddelde temperatuur ligt tussen 28 en 32 graden Celsius. Van december tot en met mei is de regenperiode en zijn de vele watervallen in o.a. Presidente Figueiredo op haar mooist en wildst. Juni is de beste, heetste en droogste maand om te reizen, alleen al o.a. voor het jaarlijkse Festa do Boi festival in Parintins. In juni wordt ieder jaar in Parintins, op één uur vliegen van Manaus, het Festa do Boi gehouden. In de Bumböacute-dromo wordt gedurende vier avonden een spektakel gehouden dat lijkt op het carnaval in Rio de Janeiro maar met thema's uit de Amazone wat wordt uitgebeeld door verschillende groepen in kleurige tenue's. Avond aan avond trekken deze shows veertigduizend en meer toeschouwers om de groepen als 'Caprichoso' en 'Garantido' te zien tijdens het grootste folkloristische festival van het land. Naast dit grote festival hebben de meeste steden en dorpen hun eigen festival, naast het jaarlijkse carnaval, wat ook in Manaus groots gevierd wordt.
De maanden augustus t/m december zijn de beste maanden om Santarém en omgeving te bezoeken, vanwege de stranden die in de rivieren gevormd worden.

Manaus
Manaus
Manaus
Manaus
Manaus
Manaus
Manaus